SEO eli hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimointi eli Search Engine Optimization (SEO) vaatii aikaa, suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä. Jos et löydy Googlesta, se on vähän niinkun yritystäsi ei olisi olemassa. Jos sinulla on hyvät, modernit ja toimivat verkkosivut, jotka eivät näy korkealla Googlen tai muiden hakukoneiden hakutuloksissa, satsaa silloin hakukoneoptimoinnin kehittämiseen. Mikäli sivustosi ei sijoitu hakutuloksissa ensimmäisten kymmenen tuloksen joukkoon, häviät näkyvyydessä kilpailijoille.

Tehdessämme tutkimusta linkkien rakentamisesta nettisivuille (lisää tästä blogissamme), tutustuimme julkaisuun Moz’s Beginners Guide to SEO”. Artikkelista löytyi täydellinen sitaatti, joka tiivistää hyvin hakukoneoptimoinnin ytimen:

Jotta voisit näkyä hakutuloksissa, sisältösi pitää ensin olla näkyvillä hakukoneille. Se on kiistämättä SEO-palapelin tärkein palanen: jos sivusi ei ole löydettävissä, se ei voi koskaan näkyä SERP:ssä (Search Engine Result Page) eli hakukoneiden tulossivulla.

Tee verkkosivuistasi hakukoneystävälliset

SEO ja verkkosivujen rakentaminen kulkevat käsi kädessä. SEO-asiantuntijat ovatkin usein verkkosivujen kehittäjiä, jotka hallitsevat käyttäjäystävälliset ja hakukoneystävälliset verkkosivut sekä nettikaupat. Tunnettu digitaalisen markkinoinnin guru Neil Patel kuvaa SEO-prosessin yksinkertaisesti: verkkosivuilla on kolme päätavoitetta sen suhteen, mitä Googlelle halutaan kertoa.

  1. Sivuston selkeä sisältörakenne
  2. Helppo navigointi eli käyttäjäystävällisyys
  3. Kävijän kysymyksiin vastaaminen

Kerro hakukoneille, mistä sivustossa on kyse

SEO-näkökulmasta sinun tulee kertoa selkeästi sekä Googlelle että kävijöillesi, mistä yrityksesi liiketoiminnassa on kyse. Mitä yritys tekee? Mitä palveluja tai tuotteita se tuottaa? Liiketoiminnan selkeä kuvaaminen liittyy myös yrityksen brändiin. Kävijöille tulee esitellä selkeästi, miksi yrityksesi on olemassa ja mitä se heille tarjoaa.

Esimerkiksi sinulle on varmasti selkeää, että me Kasvuraketilla teemme digitaalista markkinointia, ja se on meidän intohimomme. Verkkosivuillamme haluamme tuoda osaamisemme esille mahdollisimman hyvin ja hakukoneystävällisesti, ja siksi meille on ollut erittäin tärkeää panostaa niiden suunnitteluun ja kehittämiseen.

Auta hakukoneita ja kävijöitä navigoimaan verkkosivuilla

Toiseksi verkkosivuilla on oltava selkeä rakenne, jotta vierailijat löytävät hakemansa nopeasti ja helposti. Se on yksi hakukoneoptimoinnin tärkeimmistä tekijöistä. Yksinkertaistettuna sivustosi, tai SEO-termein sivuhierarkiasi, tulee olla fiksusti rakennettu. Pää- ja alasivujen tulee olla selkeitä ja helppokäyttöisiä. Sivuhierarkiaa täydentää selkeä URL-rakenne. Jos nettisivustosi on vasta rakennusvaiheessa, sivurakenteen voi hahmotella helposti vaikka fläppitaululle. URL-rakenne rakentuu sivuhierarkian pohjalle. Otetaan esimerkkinä vaikkapa fiktiivinen ravintola nimeltä Mamma Miia’s Ristorante Italiano, jolla on kaksi toimipaikkaa. URL-rakenteen tulisi silloin näyttää tältä:

www.mammasmiias.com/toimipisteet/helsinki
www.mammasmiias.com/toimipisteet/tampere
www.mammasmiias.com/menu
www.mammasmiias.com/juomat
www.mammasmiias.com/yhteistiedot

Kiinnitä huomiota sivustolla liikkumiseen ja navigointiin. Asiakas turhautuu, jos hän ei löydä etsimäänsä nopeasti. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että vierailijoiden pitäisi löytää etsimänsä enintään kolmella klikkauksella. Hyvin rakennetulla navigaatiolla vierailijat kulkevat sivulta toiselle saumattomasti ja nauttivat kokemuksestaan. Tällöin he myös viipyvät sivuilla pidempään ja verkkosivujen välitön poistumisprosentti laskee, mikä parantaa taas hakukonenäkyvyyttä ja lisää myyntiä.

Vastaa kävijän kysymyksiin ja hälvennä asiakkaan pelkoja

Potentiaalinen asiakas etsii pääasiassa tietoa, palvelua tai tuotetta käyttäessään Googlen hakutoimintoja. Hänellä saattaa jo selkeä näkemys siitä, mitä haluaa tai sitten hän etsii vaihtoehtoja. Sinun tehtäväsi on vastata asiakkaan kysymyksiin sekä hälventää mahdollisia pelkoja, joita kävijällä saattaa aiheeseen liittyen olla.

Pidä siis huolta siitä, että sisältösi vastaa haluttuja hakutermejä. Vertaile myös kilpailijoiden sisältöä omaan sisältöösi. Onko jotain, mitä voisit tarjota asiakkaalle enemmän? Miksi asiakas valitsee juuri sinut eikä kilpailijaasi? Sivuston ja sisältöjen tarkoitus on rakentaa luottamussuhde kävijään.

Linkit ja sisältö hakukone optimoinnissa

Sisäiset ja ulkoiset linkit

Sisäiset linkit ovat olennainen osa hakukoneoptimointia, ja ne auttavat myös kävijöitä liikkumaan sivustolla. Jokaisella sivulla pitäisi olla linkki ainakin seuraavalle sivulle, esimerkiksi ostosivulle. Sisäisten linkkien määrä kertoo hakukoneille, mitkä sivuista ovat ne kaikkein tärkeimmät. Linkkien sekä linkkitekstien muodolla on myös merkitystä.

Ulkoiset linkit ovat hakukoneoptimoinnin suhteen kultaakin kalliimpia. Ne viestittävät Googlelle, että sivusi on laadukas, ja sen sisältöön halutaan linkata. Ulkoisten linkkien hankintaan on monia keinoja, kuten vaikuttajamarkkinointi. Alkuun pääset, kun pyydät linkitykset sivullesi ainakin kaikilta olemassa olevilta yhteistyökumppaneiltasi.

Sisällön merkitys hakukoneoptimoinnissa

Nyt, kun olemme käyneet läpi teknisemmät asiat SEO:n parantamisessa, pääsemme sukeltamaan syvemmälle sisällön merkitykseen. Yrityksen verkkosivujen sisällön tulee vastata kaikkiin kysymyksiin, joita potentiaalisilla asiakkailla voi palveluistasi, tuotteistasi ja yrityksestäsi olla. Myös meidän omien sivujemme sisällön lähtökohtana on pyrkiä vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joita sinulle saattaa tarjoamistamme digitaalisen markkinoinnin palveluista tulla mieleen. Sen lisäksi tarjoamme sinulle tietoa, tilastoja ja referenssejä perustellaksemme, miksi nämä asiat ovat merkityksellisiä liiketoimintasi kehittämisen ja yrityksesi kasvun kannalta.

Kun käytät edellämainittuja hakukoneoptimoinnin vinkkejä, luot SEO-ystävällisen verkkosivun, joka sijoittuu Googlen hauissa korkealle. Jos verkkosivujen SEO-optimointi vaikuttaa vaikealta tai et ehdi panostaa siihen, tarjoamme käyttöösi Kasvuraketin SEO-asiantuntijan, joka on pitkäaikainen yhteistyökumppanimme. Kaikkea ei voi, eikä tarvitse tehdä itse. Olemme rakentaneet kattavan verkoston eri osa-alueiden kokeneista ammattilaisista täydentämään omaa osaamistamme ja palvelutarjontaamme. Tavoitteenamme on tarjota sinulle digitaalisen markkinoinnin paras mahdollinen kokonaispalvelu.

SEO ja digitaalinen markkinointi kulkevat käsikädessä

Hakukoneoptimointi on vahvasti osa digitaalista markkinointia. Vaikka digitaalinen markkinointi mielletäänkin usein maksulliseksi mainonnaksi digitaalisissa kanavissa, sen tarkoitus on myös tukea sivun hakukoneoptimointia. Mitä tärkeämmäksi Google rankkaa sivustosi, sitä korkeammalle se nousee hakutuloksissa. Hyödynnä siis sosiaalisen median mainontaa sekä sisältömarkkinointia markkinointisuunnitelmassasi.

Sivuston tärkeydestä Googlelle kertoo paljon kävijäliikenne sekä ulkoisten linkkien määrä. Pelkät ulkoiset linkit eri foorumeilta tai pieniltä sivuilta ei riitä, vaan ulkoisten linkkien tulee olla myös arvostetuilta sivuilta. Sivustolle on helppo saada kävijöitä mainostamalla sivua eri digitaalisen mainonnan kanavissa. Kun sisältö on laadukkaasti tuotettu, kävijät klikkaavat eteenpäin ja myös linkittävät siihen omissa kanavissaan. Näin nostat verkkosivujesi arvostusta hakukoneiden silmissä

Hakukoneoptimoinnin asiantuntijat

Hakukoneoptimointia voi opetella joko itse tai turvautua asiantuntijoiden apuun. Hakukoneoptimointi ei kuitenkaan ole koskaan yksiselitteistä, joten sen hallitseminen vaatii usein kuukausien, ellei jopa vuosien, kokemuksen erilaisten sisältöjen tuottamisesta. Jos alasi ei ole kovinkaan kilpailtu ja sinulla on selkeä näkemys siitä, millä hakusanoilla tuotteesi ja palvelusi löydetään, voit tutustua erilaisiin oppaisiin ja hypätä itse SEO-maailmaan. Kuitenkin asiantuntijoiden avulla säästät kallista aikaasi ja voit keskittyä siihen tärkeimpään osaamiseesi eli palvelusi toteuttamiseen tai tuotteesi kehittämiseen.

SEO analyysipalvelut

Meillä Kasvuraketilla on käytössä hakukoneoptimoinnin ammattialisia, joiden avulla saat vietyä sivustosi tai verkkokauppasi hakukoneoptimoinnin aivan uudelle tasolle. Voit joko ulkoistaa hakukoneoptimoinnin kokonaan meille tai tilata hakukoneoptimoinnin analyysin sivustostasi, jolloin annamme sinulle selkeät kehitysehdotukset verkkosivujen hakukonelöydettävyyden parantamiseksi. Analysiipalvelumme on selkeä ja sopii niin pienille kuin suurille yrityksille.

SEO markkinointi on nykyaikaa, ja siihen kannattaa usein palkata asiantuntija. Ota yhteyttä ja kysy lisää Kasvuraketin tarjoamasta SEO analyysipalvelusta!