SEO eli hakukoneoptimointi​

Hakukoneoptimointi eli Search Engine Optimization (SEO) vaatii aikaa, suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä. Jos sinulla on hyvät, modernit ja toimivat verkkosivut, jotka eivät näy korkealla Googlen tai muiden hakukoneiden hakutuloksissa, satsaa hakukoneoptimointiin. Mikäli sivustosi ei sijoitu hakutuloksissa ensimmäisten kymmenen tuloksen joukkoon, häviät näkyvyydessä kilpailijoille.

Tehdessämme tutkimusta linkkien rakentamisesta nettisivuille (lisää tästä blogissamme), tutustuimme julkaisuun Moz’s Beginners Guide to SEO”. Artikkelista löytyi täydellinen sitaatti, joka tiivistää hyvin hakukoneoptimoinnin ytimen:

SEO ja verkkosivujen rakentaminen kulkevat käsi kädessä. Tunnettu digitaalisen markkinoinnin guru Neil Patel kuvaa prosessin yksinkertaisesti: verkkosivuilla on kolme päätavoitetta sen suhteen, mitä Googlelle halutaan kertoa. Esittelemme nämä lyhyesti alla.

Jotta voisit näkyä hakutuloksissa, sisältösi pitää ensin olla näkyvillä hakukoneille. Se on kiistämättä SEO-palapelin tärkein palanen: jos sivusi ei ole löydettävissä, se ei voi koskaan näkyä SERP:ssä (Search Engine Result Page) eli hakukoneiden tulossivulla.

Kerro hakukoneille, mistä sivustossa on kyse

SEO-näkökulmasta sinun tulee kertoa selkeästi sekä Googlelle että kävijöillesi, mistä yrityksesi liiketoiminnassa on kyse. Mitä yritys tekee? Mitä palveluja tai tuotteita se tuottaa? Liiketoiminnan selkeä kuvaaminen liittyy myös yrityksen brändiin. Kävijöille tulee esitellä selkeästi, miksi yrityksesi on olemassa ja mitä se heille tarjoaa.

Esimerkiksi sinulle on varmasti selkeää, että me Kasvuraketilla teemme digitaalista markkinointia, ja se on meidän intohimomme. Verkkosivuillamme haluamme tuoda osaamisemme esille mahdollisimman hyvin ja hakukoneystävällisesti, ja siksi meille on ollut erittäin tärkeää panostaa niiden suunnitteluun ja kehittämiseen.

Auta hakukoneita ja kävijöitä navigoimaan verkkosivuilla

Toiseksi verkkosivuilla on oltava selkeä rakenne, jotta vierailijat löytävät hakemansa nopeasti ja helposti. Se on yksi hakukoneoptimoinnin tärkeimmistä tekijöistä. Yksinkertaistettuna sivustosi, tai SEO-termein sivuhierarkiasi, tulee olla fiksusti rakennettu. Pää- ja alasivujen tulee olla selkeitä ja helppokäyttöisiä. Sivuhierarkiaa täydentää selkeä URL-rakenne. Jos nettisivustosi on vasta rakennusvaiheessa, sivurakenteen voi hahmotella helposti vaikka fläppitaululle. URL-rakenne rakentuu sivuhierarkian pohjalle. Otetaan esimerkkinä vaikkapa fiktiivinen ravintola nimeltä Mamma Miia’s Ristorante Italiano, jolla on kaksi toimipaikkaa. URL-rakenteen tulisi silloin näyttää tältä:

 

wwww.mammamiias.com/locations/helsinki
www.mammamiias.com/locations/tampere
www.mammamiias.com/menu/
www.mammamiias.com/about-us

 

Kiinnitä huomiota sivustolla liikkumiseen ja navigointiin. Asiakas turhautuu, jos hän ei löydä etsimäänsä nopeasti. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että vierailijoiden pitäisi löytää etsimänsä enintään kolmella klikkauksella. Hyvin rakennetulla navigaatiolla vierailijat kulkevat sivulta toiselle saumattomasti ja nauttivat kokemuksestaan. Tällöin he myös viipyvät sivuilla pidempään ja verkkosivujen välitön poistumisprosentti laskee, mikä parantaa taas hakukonenäkyvyyttä ja lisää myyntiä.

Sisäiset ja ulkoiset linkit hakukoneoptimoinnissa

Sisäiset linkit ovat olennainen osa hakukoneoptimointia, ja ne auttavat myös kävijöitä liikkumaan sivustolla. Jokaisella sivulla pitäisi olla linkki ainakin seuraavalle sivulle, esimerkiksi ostosivulle. Sisäisten linkkien määrä kertoo hakukoneille, mitkä sivuista ovat ne kaikkein tärkeimmät. Ulkoiset linkit ovat hakukoneoptimoinnin suhteen kultaakin kalliimpia. Ne viestittävät Googlelle, että sivusi on laadukas, ja sen sisältöön halutaan linkata. Ulkoisten linkkien hankintaan on monia keinoja, kuten vaikuttajamarkkinointi. Alkuun pääset, kun pyydät linkitykset sivullesi ainakin kaikilta olemassa olevilta yhteistyökumppaneiltasi.

Sisällön merkitys hakukoneoptimoinnissa

Nyt, kun olemme käyneet läpi teknisemmät asiat SEO:n parantamisessa, pääsemme sukeltamaan syvemmälle sisällön merkitykseen. Yrityksen verkkosivujen sisällön tulee vastata kaikkiin kysymyksiin, joita potentiaalisilla asiakkailla voi palveluistasi, tuotteistasi ja yrityksestäsi olla. Myös meidän omien sivujemme sisällön lähtökohtana on pyrkiä vastaamaan kaikkiin kysymyksiin, joita sinulle saattaa tarjoamistamme digitaalisen markkinoinnin palveluista tulla mieleen. Sen lisäksi tarjoamme sinulle tietoa, tilastoja ja referenssejä perustellaksemme, miksi nämä asiat ovat merkityksellisiä liiketoimintasi kehittämisen ja yrityksesi kasvun kannalta.

Kun käytät edellämainittuja hakukoneoptimoinnin vinkkejä, luot SEO-ystävällisen verkkosivun, joka sijoittuu Googlen hauissa korkealle. Jos verkkosivujen SEO-optimointi vaikuttaa vaikealta tai et ehdi panostaa siihen, tarjoamme käyttöösi Kasvuraketin SEO-asiantuntijan, joka on pitkäaikainen yhteistyökumppanimme. Kaikkea ei voi, eikä tarvitse tehdä itse. Olemme rakentaneet kattavan verkoston eri osa-alueiden kokeneista ammattilaisista täydentämään omaa osaamistamme ja palvelutarjontaamme. Tavoitteenamme on tarjota sinulle digitaalisen markkinoinnin paras mahdollinen kokonaispalvelu.