Yritysrahoitus kasvuyrityksille, Start-upeille ja yritystoiminnan käynnistämiseen

Yritysrahoitus on kuin viidakko, jossa erilaisia rahoituskanavia ja -malleja on todella paljon, ja lisää tulee koko ajan. Haluaisitko sinä kiihdyttää liiketoimintasi kasvua lisärahoituksen avulla? Pohditko, mikä olisi sopivin rahoitusmuoto?

Sopivien rahoituskanavien valinta yrityksellesi voi tuntua hankalalta. Vaikeusastetta nostaa se, että rahoitus on usein koottava samanaikaisesti monesta eri lähteestä. Useimmiten hanke ei etene ilman varmuutta koko rahoituspaketista.

Me Kasvuraketin asiantuntijat olemme auttaneet lukuisia eri kokoisia alku- ja kasvuvaiheen yrityksiä suunnittelemaan ja toteuttamaan onnistuneita rahoituskierroksia hyödyntäen monenlaisia rahoitusinstrumentteja. Tunnemme niin yksityiset kuin julkiset rahoitusmuodot ja laadimme nopeasti ja edullisesti tarvittavat liiketoimintasuunnitelmat ja rahoitushakemukset. Liiketoiminta- ja rahoitussuunnitteluun on myös saatavilla avustuksia, joiden hakemisen hoidamme puolestasi.

Alta löydät listan yleisimmistä yrityksille suunnatuista rahoitusmahdollisuuksista sekä muutamia kommentteja niiden hyödynnettävyydestä.

Osakepääomasijoitus yritysrahoituksen muotona

Yrityksen avainhenkilöiden tekemien osakepääomasijoitusten jälkeen “Friends & Family”, eli perhe, ystävät ja sukulaiset, ovat usein se helpoin ja nopein tapa hankkia yrityksen alkuvaiheen rahoitusta. Samanaikaisesti tai hieman myöhemmin kuvaan voivat tulla mukaan niin sanotut bisnesenkelit, jotka haluavat sijoittaa osan varoistaan lupaaviin start-up-yrityksiin. Kun yritystoiminta on hieman edennyt ja tuottavasta liiketoiminnasta on indikaatiota, VC-sijoitusrahastot voivat tarjota tavan hankkia merkittävää rahoitusta yhtiön kasvun kiihdyttämiseen. 

Sijoittajat tekevät sijoituksensa yleisimmin yritykseen osakeannin kautta, ja saavat vastineeksi yrityksen uusia osakkeita. Uusien osakkeiden arvo sijoitushetkellä määräytyy pitkälti yrityksen tulevaisuuden kasvu- ja kannattavuusodotusten perusteella. Tyypillinen enkelisijoittaja saa yleensä muutaman kymmenen tai sadan tuhannen euron sijoitusta vastaan 1020 % yhtiön osakkeista, VC-rahasto taas satojen tuhansien tai miljoonien sijoitusta vastaan 2535 %.

Omaa omistusta yhtiössä ei kannata kuitenkaan dilutoida liikaa ennen kuin olet varma, että nostettu rahoitus saa aikaan merkittävää kasvua. Siksi yritystoiminnan alussa perustajien ja enkeleiden sijoitukset täydennettynä lainoilla ja avustuksilla ovat usein järkevin vaihtoehto.

Lainamuotoinen yritysrahoitus

Lainamuotoisen yritysrahoituksen, kuten pankkilainan etuna on, että voit kasvattaa yrityksesi arvostusta ennen ulkopuolisten sijoittajien mukaan ottamista. Näin saat myöhemmin nostettavasta osakepääomasijoituksesta enemmän rahaa, etkä joudu luopumaan niin suuresta osaa yhtiösi omistuksesta.

Alkavalle yrittäjälle Finnveran pankkilainan alkutakaus on hyvä ja toimiva rahoitusinstrumentti. Haet lainaa omalta pankilta ja se hakee takausta yrityksesi puolesta. Takaus voidaan myöntää kotimaisille yhtiöille tai rekisteröidyille toiminimille edellytyksenä, että yrityksesi on perustettu ja toimii Suomessa, ja että yrityksesi vastuuhenkilöiden luottotiedot ovat kunnossa. Takauksen enimmäismäärä yhteen rahoitustarpeeseen on 80 000 euroa. Lisäksi yritys voi hakea toista alkutakausta, kun edellisen myöntämisestä on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Tämä mahdollistaa usein riittävän rahoituskokonaisuuden yrityksen alkutaivalta helpottamaan.

Finnveran takaus on enintään 80 %, eli sinä ja kanssayrittäjäsi joudutte takamaan loput 20 % pankille. Sen lisäksi joudut useimmiten myöntämään Finnveralle 25 %:n omavelkaisen erityistakauksen, joka määrittyy lainan kokonaismäärän perusteella. Jos yritystoiminta ei jostain syystä kanna, ja lainat erääntyvät maksettavaksi, sinun ja muiden takaajien maksettavaksi jää noin 45 % koko lainan pääomasta Finnveran kuitatessa loput. Finnveralla on tarjolla useita yrityksen eri elinkaaren vaiheisiin sopivia rahoitusinstrumentteja.

Yritysrahoituksen joukkorahoituspalvelu

 

Viimeisen viiden vuoden aikana markkinoille on tullut useita yritysten osakepääomasijoituksia ja joukkolainoja myöntäviä toimijoita. Esimerkiksi Invesdor ja Fundu tarjoavat tällaista rahoituspalvelua. Joukkorahoitus kerätään lähes aina verkkopalvelussa. Yritys toimittaa joukkorahoituspalveluun kattavan materiaalin yrityksen toiminnasta, mukaan lukien liiketoiminta- ja rahoitussuunnitelman sekä yrityksen talousraportit. Rahoituskierroksen onnistumista edesauttavat rahoittajille suunnatut laadukkaat videot ja webinaarit.

Yritysten rahoittajina toimivat joukkorahoituspalveluissa yksityishenkilöt, säätiöt ja yritykset. Joukkorahoitusanneissa yksittäiset sijoitukset ovat yleensä melko pieniä, mikä tarkoittaa sitä, että yritys saa yhdellä rahoituskierroksella useimmiten kymmeniä tai jopa satoja uusia pienomistajia. Joukkorahoituspalvelujen suurin hyöty on mahdollisuus kerätä korkean riskin kohteisiin merkittävä rahoitus kohtuullisilla kustannuksilla. Joukkorahoituskierrokset onnistuvat usein myös melko nopeasti ja ilman vakuuksia, kuten henkilötakauksia.

ELY-keskuksen avustus- ja konsultointipalvelut

ELY-keskus tarjoaa konsultointimuotoisia kehittämispalveluita yrityksille. ELY-keskuksen kehittämispalveluihin kuuluvat Analyysi-, Konsultointi- ja Koulutuspalvelut, joita esittelemme hieman tarkemmin alla.

ELY-keskuksen palvelujen hakeminen yrityksille

Kaikkiin kolmeen palveluun haetaan sähköisesti ELY-keskuksen sivujen kautta. Näitä palveluita kannattaa ehdottomasti hyödyntää! Saat osaamista kehittää yrityksesi liiketoimintaa, ja valtio kustantaa pääosan palveluiden hinnasta.

Tuettujen palveluiden lisäksi ELY-keskus tarjoaa kehittämisavustusta kansainvälistymistä suunnitteleville ja toteuttaville yrityksille sekä niille, jotka haluavat uudistaa ja kehittää liiketoimintaansa. Tärkeintä on pyrkimys liiketoiminnan kasvuun.

Kehittämisavustusta voidaan myöntää yritykselle, jolla on edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. Tätä mitataan monella eri tavalla, mutta usein se tarkoittaa tulojen ja menojen välistä tasapainoa. Yrityksellä on oltava myös riittävästi omia resursseja, joilla toteuttaa suunniteltuja kehitystoimenpiteitä.

Kehittämisavustusta voidaan myöntää 50 % projektin kokonaiskuluista. Tukea voi hakea seuraavia kuluja vastaan: 

  Palkka
  Konsultointi
 Matka
 
Messuosallistuminen
 
Muita vastaavia menoja 

ELY-keskus tukee myös investointeja yrityksen koosta ja sijainnista riippuen 1035 %:n avustuksella. Kehittämisavustusta haetaan ELY-keskuksen verkkosivujen kautta. Huomioithan, että sinun pitää olla yhteydessä paikalliseen ELY-keskukseen hakemuksen suunnitteluvaiheessa, eli ennen hakemuksen jättämistä.

ELY-keskuksen Konsultointipalvelu

Konsultointipalvelu on tarkoitettu yrityksille, jotka haluavat kehittää toimintaansa. Edellytyksenä on, että takana on vähintään yksi tilikausi, ja että yritys työllistää itsesi lisäksi vähintään yhden työntekijän. Palvelun myöntämisen edellytyksenä on myös se, että yrityksen nykytila on arvioitu Analyysipalvelussa.

Jos yrityksen tilanne on arvioitu muualla ja kehittämistarve on selvillä, voit hakea tukea myös suoraan. Konsultointipalvelu on jaettu viiteen osa-alueeseen, jotka ovat: 

  Kasvu ja uudistaminen
  Tuottavuus ja talous
  Markkinointi ja asiakkuudet
  Johtaminen ja henkilöstö
  Innovaatioiden kaupallistaminen

Konsultointipäivät (arvo noin 1000 €) maksavat yritykselle vain 300 € + ALV per päivä ja projektin kesto on 25 päivää kerrallaan. Yritykselle voidaan myöntää tuettua palvelua useamman kerran, mutta korkeintaan 15 päivää kolmen vuoden aikana. Kuten Analyysipalvelussakin, yritys voi itse valita konsultin ELY-keskuksen kilpailuttamien konsulttien joukosta.

ELY-keskuksen Analyysipalvelu

Analyysipalvelussa saat käyttöösi liikkeenjohdon konsultin yhdeksi     päiväksi hintaan 220 € + ALV. Konsultin kanssa pääset käymään läpi yrityksesi talouden, markkinoiden ja tuotteiden kehittämistarpeita. Konsultti opastaa sinua ja yritystäsi erilaisissa liiketoiminnan haasteissa. Voit itse valita sopivan asiantuntijan ELY-keskuksen kilpailuttamien konsulttien joukosta.

ELY-keskuksen Koulutuspalvelu

Koulutuspalvelu on suunnattu yrityksen johdolle ja avainhenkilöille. Koulutusohjelmia on kolme: 

  Kasvuun johtaminen
  Talouden ja tuottavuuden johtaminen
  Markkinoinnin ja asiakkuuden johtaminen

Koulutukset maksavat yrityksille 30 % koulutuksen kokonaishinnasta. ELY on hankkinut kouluttajiksi eri alojen parhaita palveluntuottajia, joista sinä voit valita itse sopivimman.

Business Finland -rahoitus yrityksille

Business Finland tarjoaa kasvaville ja kansainvälistyville       innovatiivisille yrityksille avustuksia ja lainoja.                                      

Alla listattuna ne lyhyesti:

Innovaatioseteli

          Innovaatioseteliä voi hyödyntää, kun yrityksellä on “uutta kasvupotentiaalia omaava tuote tai palveluidea” ja tämän idean kehittäminen vaatii ulkopuolista osaamista.
         
Arvo 5000 € + ALV.
         
Yrityksesi maksaa omarahoitusosuutena suoraan palveluntuottajalle 1000 € + ALV.
         
Avustuksen hakeminen on helppoa, ja käsittelyaika on nopea. 

Tempo-avustus   

          Sopiva tukimuoto, kun yrityksellä on halu ja tarve kansainväliseen kasvuun liittyvän osaamisen ja taitojen kehittämiseen. Rahoitusta ei voi suunnata tuotekehitykseen, paitsi pienenä osana esim. hankkeen asiakaspalautteen ja -ymmärryksen hankkimiseen. 
          Avustuksen määrä on maksimissaan 50 000 € euroa ja omarahoitusosuus on 16 667 €. Omarahoitusosuus voidaan kattaa oman sijoituksen, yrityslainan tai osakepääomarahoituksen kautta.
          Avustuksen käsittelyaika on normaalisti 23 kk. 

Talent explorer

          Puuttuuko yritykseltäsi osaaja uuden vientimarkkinan käynnistämiseksi?
          Avustus palvelee parhaiten PK-yritystä, jolla on jo valmis tuote tai palvelu, ja joka haluaa selvittää, olisiko sille markkinoita ulkomailla. 
          Business Finland myöntää Talent Explorer -ohjelman kautta osaajan palkkaamiseen maksimissaan puolet 40 000 €:n palkkauskuluista eli 20 000 €.

Tuotekehityslaina

         Business Finland myöntää lainaa yrityksen tuotekehityshankkeisiin, mikäli kehitettävä innovaatio on ainutlaatuinen, kansainvälistymiskelpoinen ja liiketoiminta on potentiaalisesti skaalautuvaa. 
          Yritys maksaa lainan takaisin 57 vuoden kuluessa. Korko on kohtuullinen 1 %. Henkilötakauksia ei tarvita, ja yritys saa merkittävän osan lainasta etumaksuna hankkeen alussa. Kehittämistoimenpiteet voidaan siis käynnistää heti.
          Hankkeen koko voi olla satoja tuhansia tai jopa yli miljoonan.
          Omarahoitus on tyypillisesti 50 %.
          Avustuksen käsittelyaika on normaalisti 23 kk.

Market Explorer

          Suunnitteletko kansainvälisen liiketoiminnan käynnistämistä? Onko kiikarissasi joku tietty kansainvälinen markkina-alue? Tarvitsetko ulkopuolista osaamista liiketoimintapotentiaalin selvittämiseen?
          Market Explorer -avustus on nopea ja helppo tapa rahoittaa uuden alueen markkinaselvitys.
          Avustus on 50 % projektin 10 000 20 000 €:n kokonaiskuluista. 
          Avustuksen hakeminen on helppoa, ja käsittelyaika on nopea. 

EU-avustukset ja lainat yrityksille

Euroopan yhteisö tarjoaa yrityksille hyvin monenlaisia rahoitusmalleja. Tunnetuimpia näistä ovat yrityslainojen takaukset sekä EU Horisontti -avustus, jota myönnetään yrityksille, tutkijoille ja tutkimusorganisaatioille. Rahoitus on avustusta, ja hankkeet ovat usein miljoonien eurojen suuruisia. Ihan pienille, alkuvaiheen yrityksille ne eivät siis sovi.


Avustusten hakeminen EU:lta on erittäin haastavaa, ja rahoituksesta on kova kilpailu. Hakemisessa kannattaa hyödyntää aina ulkopuolista konsulttia, jolla on kokemusta EU-avustuksista ja -lainoista. Kasvuraketin asiantuntijat tuntevat myös EU-rahoituksen hakuprosessit. Ota siis rohkeasti yhteyttä, niin mietitään, mikä olisi sinun yrityksellesi sopiva rahoituspaketti.