Verkkosivujen suunnittelu

Verkkosivujen suunnittelu ja toteutus on tärkeä osa niin aloittelevan kuin vanhemmankin yrityksen kehitystä. Jokainen yritys tarvitsee modernit, näyttävät ja toimivat verkkosivut. Nettisivut ovat kuin digitaalinen käyntikortti, jonka avulla potentiaaliset asiakkaat löytävät yrityksesi. Nettisivut luovat asiakkaalle ensivaikutelman siitä, kannattaako yrityksesi kanssa asioida. Jos sivusi eivät vastaa toimialan standardeja tai kilpailijoiden tasoa, ne kannattaa päivittää pikaisesti. Sinulla on vain muutama sekunti aikaa vakuuttaa potentiaalinen asiakas.

Verkkosivujen suunnittelu vaatii aikaa ja ammattitaitoa. Ota yhteyttä ja laadi suunnitelma toimivista nettisivuista yhdessä asiantutujoidemme kanssa.

Verkkosivut ovat yrityksesi digitaalinen käyntikortti

Verkkosivujen suunnittelu alusta loppuun on aikaa vievää työtä, eikä sivujen kehityskään koskaan lopu. Suunnitellessasi sivuja, ota huomioon ainakin seuraavat seikat:

 Sivuston käyttäjäystävällisyys

 Riittävän tiedon tarjoaminen

 Kävijän kulku tiedon äärelle

 Verkkosivujen hakukoneoptimointi

 Sivujen suorituskyky ja responsiivisuus

 

Miten näissä pääset sitten alkuun?

Verkkosivujen käyttäjäystävällisyys

Verkkosivujen suunnittelussa käyttäjäystävällisyys on erityisen tärkeää, sillä haluathan kävijöiden viihtyvän sivuillasi pitkään. Käyttäjäystävälliset sivut ovat mielekkäitä selata, ne johdattavat kävijöitään eteenpäin loogisesti sekä tarjoavat haluttua tietoa riittävästi ja helppolukuisesti.

Rakentaessasi esimerkiksi verkkokauppaa, tee sivuilla navigoinnista asiakkaalle vaivatonta. Asiakkaan tulee löytää helposti etsimänsä tuote, sekä viimeistellä sen ostaminen vaivattomasti. Tutustu siis erilaisiin tapoihin tarjota riittävästi maksuvaihtoehtoja sekä toimitustapoja.

Verkkosivujen käyttäjäystävällisyys tiivistettynä:

 • – Rakenna kävijän polku loogisesti
 • – Tee sivuista visuaalisesti miellyttävät
 • – Älä johdata asiakasta pois sivulta
 • – Pidä kaikki tieto helposti löydettävissä

Riittävän tiedon tarjoaminen kävijöille

Kun olet tehnyt sivuistasi käyttäjäystävällisen, pidä huoli siitä, että tarjoat kävijöillesi riittäästi oikeaa tietoa. Mitä enemmän jaat tietoa yrityksestäsi, palveluistasi sekä tuotteistasi, sitä enemmän herätät potentiaalisissa asiakkaissasi luottamusta. Muista, että vaikka jokin asia olisi itsellesi itsestäänselvyys, asiakkaallesi se ei välttämättä ole. Ei siis ole olemassa turhaa tietoa. 

Jos olet perustamassa verkkokauppaa, pidä huoli riittävistä tuotekuvauksista. Vaikka tuotteesta on usein kuva, ellei useampikin, riittävä tuotekuvaus antaa asiakkaalle tärkeää lisäinformaatiota. Jos asiakas etsii esimerkiksi tietyn kokoista tuotetta, eikä kokoa ole tuotekuvauksessa mainittu, se jää helposti ostamatta.

Riittävään tietoon sisältyy paljon perustietoa yrityksestäsi, kuten yhteystiedot sekä tarvittaessa aukioloajat. Tietoa voit tarjoat myös tehokkaan sisältösuunnittelun keinoin, jota sitten hyödyntää erilaisissa viestintäkanavissa, kuten sosiaalisessa mediassa sekä uutiskirjeissä.

Verkkosivujen sisällöntuotanto tiivistettynä:

 • – Tarjoa riittävästi oikeaa tietoa yrityksestäsi
 • – Myös ”turhan tiedon” maininta lisää luottamusta
 • – Panosta tuotekuvauksiin
 • – Suunnittele aktiivinen sisällöntuotanto

 Miten tuotat verkkosivuille arvokasta sisältöä?

Sisällöntuotannon tulee olla aktiivista ja organisoitua. Kun olet saanut kävijän sivustollesi ja haluat saada hänet myös pysymään siellä, kiinnitä huomiota sisällöntuotantoon. Sisällön tulee vastata potentiaalisten asiakkaiden tarpeita. Pidä siis aina asiakas mielessä, kun kirjoitat verkkosivujen sisältöä. Mitä asiakkaasi tarvitsee ja etsii? Mitä yrityksesi tarjoaa hänelle? Vastaatko varmasti kaikkiin kysymyksiin?

Ihmiset etsivät netissä vastauksia ongelmiin ja ratkaisuja tarpeisiin. Mitä paremmin vastaat asiakkaan mielessä oleviin kysymyksiin, sitä todennäköisemmin asiakas ostaa sinun yrityksesi tuotteen tai palvelun.

Kun tarjoat tietoa asiakkaille, kiinnitä huomiota myös kommunikaatiosi laatuun. Oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheet karkottavat asiakkaita. Kiinnitä huomiota myös viestinnän tyyliin ja muokkaa se kohderyhmän mukaiseksi. Saadaksesi sisältösi kuntoon saatat tarvita useita tarkistuskertoja sekä apua copywriterilta eli mainoskirjoittajalta.

Erinomainen tapa tarjota arvokasta sisältöä asiakkaille on kirjoittaa blogia, jossa voit jakaa oivalluksia, suosituksia sekä informaatiota sivuston kävijöitä kiinnostavista aiheista.

Tämä on tärkeää hakukonenäkyvyyden kannalta ja sitouttaa myös kävijöitä vierailemaan sivuilla säännöllisesti. Uudet kirjoitukset kannattaa jakaa sosiaalisessa mediassa, josta voit helposti ohjata lukijat blogiisi. 

 Myös yhteystietojesi tulee olla helposti löydettävissä verkkosivuilla. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin vierailla verkkosivustolla ja joutua klikkaamaan kolme tai jopa neljä kertaa, ennen kuin löydät yrityksen puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen. Vaikka yrityksesi kommunikointi tapahtuisi pääasiassa sähköpostilla tai chat-palvelussa, on silti tärkeää, että asiakkaat saavat sinuun yhteyden puhelimitse. Varmistathan siis, että kaikki yhteystiedot löytyvät verkkosivusi ylä- tai alaosasta, mielellään jopa molemmista.

 Jos haluat syventyä aiheeseen lisää, Neil Patel listaa blogipostauksessaan “32 things you are doing wrong with your website design” monia tärkeitä visuaalisia, kieliopillisia sekä teknisiä seikkoja, joiden avulla onnistut pitämään vierailijat sivustollasi. Mutta miten ihmeessä saat asiakkaat sivustollesi? Tässä tärkeimpiä työvälineitäsi ovat SEO (Search Engine Optimization) eli hakukoneoptimointi ja sosiaalisen median mainokset, joihin perehdymme tarkemmin seuraavaksi. 

Kävijän kulku verkkosivuilla tiedon äärelle

Vaikka olisitki rakentanut verkkosivusi niin, että tietoa on riittävästi saatavilla, työ valuu helposti hukkaan jos kävijä ei löydä tietoa helposti ja nopeasti. Ovathan yhteystietosi saatavilla jokaisella sivulla? Toimiiko nettisivujen navigointi niin, että käyttäjä löytää haluamansa sivun helposti ja nopeasti?

Liian vaikeasti rakennettu sivusto, vaikka olisikin sisällöltään erinomainen, saattaa karkottaa potentiaaliset asiakkaasi. Liian monen klikkauksen päähän piilotettu tieto turhauttaa kävijöitä ja saa helposti sulkemaan koko sivun. Suunnittele verkkosivujen rakenne siis hyvin.

Usein hyvin rakennettu polku jotaa myös uuden tiedon äärelle, mitä kävijä ei välttämättä tiennytkään vielä tarvitsevansa. Kävijän mielenkiinto sivustoa kohtaa nousee ja hän viipyy siellä pidempään – mikä vaikuttaa ennen kaikkea positiivisesti hakukonenäkyvyyteen.

Kävijän kulku verkkosivuilla:

 • – Löytyykö tärkein tieto helposti ja nopeasti
 • – Rakenna kävijää eteenpäin johdatteleva navigointipolku
 • – Asiakas viipyy sivustolla pitkään -> hakukonenäkyvyys nousee

Hakukoneoptimointi

Jo verkkosivujen suunnitteluvaiheessa kannattaa ehdottomasti huomioida hakukoneoptimointi eli SEO, sillä sivuston rakenne vaikuttaa hakukonenäkyvyyteesi merkittävästi. Mieti, millainen URL-rakenteen tulisi olla sekä miten se palvelee parhaiten kävijää.

Rakenteen suunnittelun jälkeen panosta erityisesti laadukkaaseen ja selkeään sisältöön. Vertaile omaa sivuasi kilpailijoiden sivuihin ja mieti, miten voisit tarjota entistä parempaa sisältöä nykyisille sekä tuleville asiakkaille.

Verkkosivujen suorituskyky ja responsiivisuus

Verkkosivujen suorituskyky ja responsiivisuus ovat onnistuneiden sivujen keskeisimpiä ominaisuuksia, joten niihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Nettisivun kuvien pitää olla laadukkaat ja oikean kokoiset (pikselimäärä ja tiedostokoko), jotta sivut latautuvat nopeasti. Hyvin suunniteltu UI (User Interface) eli käyttöliittymä luo täydellisen käyttäjäkokemuksen. Verkkosivujen on oltava ehdottomasti responsiiviset, eli skaalauduttava oikein eri päätelaitteissa, kuten mobiililaitteissa. 

Vuonna 2019 jopa 80 % Suomen nettiselaajista käytti verkkopalveluja älypuhelimella. Määrä on valtava, sillä Hootsuiten ja We Are Socialin vuoden 2019 katsauksen mukaan jopa 95 % suomalaisista on toistuvasti verkossa. Verkkosivujen nopea latautuminen on tärkeää, sillä tutkimusten mukaan noin 40 % sivulle tulevista ihmisistä sulkee sivun, jos latautuminen kestää yli 3 sekuntia. Internetmarkkinoinnin huippuasiantuntija Neil Patel mainitsee Akamain raportin, jonka mukaan jopa 47 % käyttäjistä odottaa sivun latautuvan 2 sekunnissa tai nopeammin.

Jos olet epävarma, pyydä konsultointi!

Tarvitsetko apua verkkosivujesi kehittämisessä tai uusien sivujen suunnittelussa? Ota yhteyttä ja varaa etätapaaminen asiantuntijamme kanssa!